2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szabad a lejbetétek piaca külföldieknek

2005. április 08. 10:26, utolsó frissítés: 10:26

Hétfőtől szabad a külföldiek számára a lejbetétek piaca a teljes konvertibilitás EU-csatlakozás előtti elérése érdekében. A felszabadítást eredetileg tavalyra tervezték, de az infláció miatt elhalasztották. Február végén a külföldi valuta vásárlását szabadították fel a romániai vállalkozók számára, márciusban pedig a külföldieket is beengedték a bankközi devizapiacra.

A legújabb intézkedés nyomán várható, hogy a hazai piacon is megkezdődik a külföldi befektetők úgynevezett konvergenciajátéka az EU-csatlakozásra készülve. Ezt valószínűsíti, hogy a GDP továbbra is igen gyorsan nő – az idei várakozás 5,5%-os GDP-többletre szól a tavalyi, 8,3%-os növekedés után. Ellene szól viszont, hogy az infláció nagyobb a tervezettnél, ellenben a központi bank mégis ütemesen csökkenti a kamatot, nem utolsó sorban azért, hogy jóelőre elvegye a kedvet a lej túlzott felértékelésétől – írja a Privátbankár.hu.

Decemberben 9,3%-os tizenkét havi inflációt mértek a 9,0%-os cél helyett. Idén áttértek a folyamatos célkövetésre, a kormánnyal közösen megállapított cél 7%, tizenkét hónapra számolva. Ezt, az IMF-fel egyetértésben, legkésőbb decemberre kellene elérni. Januárban és februárban egyformán 8,9-8,9%-os volt a tizenkét havi infláció. A Román Nemzeti Bank az év eleje óta már 2 százalékponttal csökkentette alapkamatát, amely most 14,5%-os.

Elemzők szerint rövid távon pár milliárd dollár beáramlása várható a hazai pénzpiacra. A nagyobb roham azután várható, hogy a kormánykötvények piacát is megnyitják a külföldiek számára, ami június végéig várható. (privátbankár.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS