2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagy-Romániás elnöke van a magyar-román parlamenti baráti társaságnak

2005. április 08. 10:59, utolsó frissítés: 10:59

A Nagy-Románia Néppárt (PPRM) szerezte meg a magyar-román parlamenti baráti társaság elnöki tisztségét. Az alakulat képviselőházi frakciójának vezetője, Lucian Bolcas lesz a társaság elnöke. Bolcas, aki egyben a PPRM alelnöke is, a Krónikának nyilatkozva rámutatott: irányítása alatt a baráti társaság a kölcsönös tisztelet jegyében fejtené ki tevékenységét.

Az aradi születésű Bolcas bevallotta a Krónikának: ért és egy kicsit beszél is magyarul, ugyanakkor fontosnak tartotta megemlíteni: 1919-ben a Mócvidéken a magyarok élve eltemették a román ellenállást vezető nagyapját. Ennek ellenére azt nyilatkozta: konstruktív kapcsolatra törekszik a román parlament és az országháza közt.

A testület alelnöke, Varga Attila elmondta: a parlamenti algoritmus miatt esett el az RMDSZ a tisztségtől, ugyanakkor Bolcast azon kevés PPRM-s politikus közé sorolta, akikkel lehet tárgyalni. Varga úgy véli,. A testület nem bír rendkívüli hatáskörrel, így Bolcas nem befolyásolhatja negatívan a román-magyar kapcsolatokat. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS