2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb egyházi ingatlanokat adnak vissza

2005. április 08. 11:56, utolsó frissítés: 11:56

Szerdán nyolc egyházi ingatlan dossziéját tárgyalta az Országos Restitúciós Bizottság (ORB). Az illető ingatlanok a magyar történelmi egyházak tulajdonát képezték, három a királyhágómelléki Református Püspökség, három a Temesvári Római Katolikus Püspökség, egy a Szatmárnémeti Római Katolikus Püspökség, és egy ingatlan az Erdélyi Református Püspökség birtokában volt. Mind a nyolc ingatlant illetően elvi döntést hozott az ORB – közölte Markó Attila államtitkár, az ORB alelnöke. Markó Attila ugyanakkor elmondta, a Bizottság húsz végleges határozatot fogadott el, amelyekből tíz a magyar történelmi egyházakra (három a Gyulafehérvári Római Katolikus Püspökségre, hét pedig az Erdélyi Református Püspökségre) vonatkozik.

A végleges határozatok értelmében visszaszolgáltatandó ingatlanok között olyan épületek vannak, mint a Gyulafehérvári Római Katolikus Püspökség tulajdonába tartozó nagyszebeni Andrei Saguna Kollégium, a medgyesi Városi Múzeum, az Erdélyi Református Püspökség tulajdonába visszakerül a nagyenyedi Bethlen Gábor utca 6-8. szám alatti két ingatlan, amelyek a tavaly visszaszolgáltatott Bethlen Gábor Kollégium épületegyüttesének részét képezték. Ugyancsak az Erdélyi Református Püspökség tulajdonába jut vissza a tordai iskola is.

Markó Attila elmondta: az ülés eredményeit beszámítva 360 fölé emelkedett az elvi döntések és 280 fölé a végleges határozatok száma, az eddigi mérleg szerint túlsúlyban vannak a magyar történelmi egyházak javára hozott döntések. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS