2021. március 7. vasárnapTamás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Németh magyarellenességről, autópályáról, autonómiáról tárgyal

2005. április 14. 11:36, utolsó frissítés: 11:36

Magyarország készen áll arra, hogy biztosítsa a ,,csatlakozást” az észak-erdélyi autópályához, amely nem csupán magyar-román szempontból fontos, hanem az Európai Unió keleti szomszédságpolitikájának is a kulcsa lehet – mondta tegnap Bukarestben Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, aki egy köldöttség élén háromnapos látogatásra érkezett.


Tegnap Markó Béla miniszterelnök-helyettes fogadta Németh Zsoltot hivatalában. A politikusok megegyeztek a magyar-magyar párbeszéd intézményes kereteinek újraindításában és a MÁÉR-ülés mihamarabbi összehívásának szükségességében.

Németh Zsolt emlékeztetett: a román integráció támogatása a magyar politika számára 1990 óta prioritást jelent. Úgy ítéltük meg a rendszerváltozáskor, hogy a magyarság határváltoztatás nélküli nemzeti egyesítése az Európai Unió keretei között történhet meg – jelentette ki a fideszes képviselő. "Szeretnénk látni, hogy Románia – az Európai Parlament külügyi bizottságának határozatával összhangban – az erdélyi magyarság helyzetét a szubszidiaritás és az autonómia elvei alapján rendezi. Ez mindeddig nem történt meg. Szeretnénk, ha az egyházi ingatlanok kérdésében vagy adott esetben a környezetvédelmi kérdésekben Romániának sikerülne eloszlatnia fenntartásainkat az elkövetkezendő években" – hangoztatta Németh Zsolt.

A magyarországi honatya bukaresti tárgyalásain kitért a kolozsvári kisebbségellenes incidensek kérdésére is. Mint mondta, kifejezetten nyitott magatartást tapasztalt a román politikusoknál azzal kapcsolatban, hogy elejét vegyék ezeknek az incidenseknek, ne engedjék a parazsat fellobbanni. Adrian Nastase és Stefan Glavan, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke is úgy nyilatkozott, hogy a rendészeti és igazságszolgáltatási szervek készen állnak az ilyen jellegű incidensek megékezésére. (háromszék/krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS