2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hétfőtől sztrájkolnak a postások

2005. április 15. 17:49, utolsó frissítés: 17:49

Kéthetes sztrájkba kezdenek a postások hétfőtől, döntöttek ma Bukarestben a Román Posta szakszervezeti képviselői. A postai alkalmazottak azért folyamodtak a tiltakozáshoz, mert a kormány nem hajlandó teljesíteni béremelési kérésüket. A Román Posta az állam által szubvencionált intézmények listáján szerepel, így a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által meghatározott szigorú szabályok érvényesek az ittt dolgozók fizetésemelésére.

A posta 35 ezer alkalmazottja közül 29 ezren kezdenek általános sztrájkba vasárnap éjfélkor, hétfőn reggel tehát zárva lesz az ország szinte összes postahivatala. Minden szolgáltatás – beleértve a nyugdíjak, a szociális támogatások és a levelek, küldemények kézbesítését – szünetelni fog 10 munkanapig.

A szakszervezeti tömörülések vezetői kérték a kormányt, hogy vegye le a postát az IMF által monitorizált intézmények listájáról. Szerintük a megfigyelés nem jogos, mivel a postának soha nem volt tartozása az állam felé, és éves profitja 500-800 milliárd lej közötti. Az IMF szigorítása miatt a postai alkalmazottak fizetése nem nőhet havi 180 ezer lejnél többel, ezt az alkalmazottnak túl kevésnek tartják, mivel 60%-uk fizetése nem éri el a havi 5 millió lejt, és sokan közülük minimálbérért dolgoznak. (realitatea tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS