2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkezdődött a postás-sztrájk

2005. április 18. 11:13, utolsó frissítés: 11:13

Zárva maradtak a postahivatalok, szünetel a levélkihordás, a csomagszolgálat, az utalványok ki-és befizetése. A nyugdíjakat, a családi pótlékot, az újságokat nem viszik ki a postások. Az összes szolgáltatást felfüggesztették éjfélkor. A 16%-os béremelést követelő szakszervezeti képviselők nem tudtak kiegyezni a társaság vezetőségével, amely csupán 3%-os kiegészítést ajánlott.

A román postának 35 ezer alkalmazottja van, átlagfizetésük nettó 4 és fél millió lei, mintegy 30 ezer forint, de a dolgozók egyharmadának keresete alig éri el a 100 eurót, s ez a rezsi kifizetésére se elég - érvelnek a szakszervetek, akik a lakosság türelmét, megértését kérik. A nyereséges román postatársaság menedzsmentje azt állítja, csak 3%-kal növelhetők a bérek, hiszen az intézménynek be kell tartania a kormány adósságcsökkentő programját, amit a Nemzetközi Valutaalap is megkövetel.

A pénzügyminiszter külföldön tartózkodik, a nemzetközi pénzügyi szervezet képviselőivel tárgyal, de a posta ügye nem szerepelt a tervezett napirenden. Kérdés, hogy a sztrájk okozta káoszra miként reagál a kormány. A postatársaság vezetősége bejelentette: a bíróságon fogja megtámadni a szakszervezet döntését, mert illegálisnak véli az egyelőre felbecsülhetetlen károkat okozó munkabeszüntetést Romániában. (mro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS