2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Véget ért a postás-sztrájk

2005. április 19. 10:43, utolsó frissítés: 15:37

Kedd reggeltől ismét nyitva állnak a postahivatalok, a postások pedig kézbesítik a küldeményeket. A Realitatea TV bejelentette: véget ért a postai alkalmazottak sztrájkja, Román Posta igazgatója hétfőn éjjel nyilatkozta ezt egy hosszas tárgyalás-sorozat végén.


Bár a szakszervezetisek követelései nem teljesültek, mégis a sztrájk beszüntetése mellett döntöttek. A postai alkalmazottak 16%-os fizetésemelést követeltek, de ehelyett csak a mostanig minimálbért keresők (9 ezer személy) részesülnek 14%-os béremelésben, a többi 26 ezer alkalmazott fizetése 3%-kal nő.

A tárgyalások során a szakszervezetek ígéretet kaptak, hogy az alkalmazottak bérét az év során folyamatosan emelni fogják, és hogy az intézmény lekerül a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által monitorizáltak listájáról. Ugyanakkor azt is sikerült elérniük – legalábbis az ígéretek szintjén –, hogy a Román Posta 2007-es privatizációja nem elbocsátásokkal fog kezdődni.

Mivel a postának be kell hoznia a sztrájk miatti késését, a román húsvét előtti és utáni szombaton is hétközi program szerint lesznek nyitva a hivatalok. (realitatea tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS