2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tűri a francia bírálatot Basescu

2005. április 20. 10:35, utolsó frissítés: 10:35

Traian Băsescu államfő figyelmeztette Franciaországot, hogy többé ne marasztalja el Romániát a Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatai miatt az uniós csatlakozási szerződés aláírása előtt — írja a Financial Times. Băsescu kifejtette, "különleges kapcsolatot" akar Londonnal és Washingtonnal a fekete-tengeri térség biztonságának fokozása érdekében, és a brit liberális gazdaságpolitika hívének vallotta magát.

A román államfő álláspontja nem tetszik Franciaországnak, Románia európai integrációja legfőbb támogatójának, és fokozhatja Párizs félelmét azzal kapcsolatban, hogy elveszítheti befolyását a bővülő Európai Unió fölött. Brüsszeli újságíróknak adott interjúkban a bukaresti kormány több tagja kifejtette, hogy Romániát abban a tömbben látják, amelyet Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter új Európának nevezett, amely támogatja a transzatlanti kapcsolatokat és a szabadpiacot. Băsescu elutasította az ennek kapcsán született francia bírálatokat, és elmondta, Jacques Chirac francia államfő 2003-ban támadást intézett az EU-tagjelöltek ellen, amikor azt kérte, hogy többé ne beszéljenek Irakról.

Az elnök hozzátette: Michel Barnier francia külügyminiszter fokozta a sértést, amikor nemrég azt nyilatkozta, hogy Băsescu nem rendelkezik európai reflexekkel. Romániának van önbecsülése. Franciaország egyik fő támogatónk, de az ilyen kijelentések nem tetszenek nekünk – szögezte le Băsescu. (financial times/revista presei/háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS