2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minden lényegi szigorítást kihúzott a vagyonbevallási törvényből a szenátus

2005. április 21. 12:57, utolsó frissítés: 12:57

Száz igen szavazat és három tartózkodás mellett "könnyített változatban" fogadta el a vagyonbevallásról szóló törvényt a szenátus. A felsőház több olyan módosítást is elfogadott, melyeket a szakbizottságok nem támogattak.

Így például a törvény mostani változata szerint a nyilatkozónak nem kötelessége beírni, milyen értékűre becsüli ingóságait, azaz a tulajdonában levő ékszereket, művészeti alkotásokat. A módosítás azért fontos, mert Adrian Năstase volt kormányfő köztudottan nagyértékű műgyűjteménnyel rendelkezik.

A legfontosabb változatás, hogy a szenátusi verzióban a nyilatkozat nem minősülne közérdekű dokumentumnak, és nem esne a büntető törvénykönyv hatálya alá – azaz ha hiányosan vagy pontatlanul töltenék ki, az nem minősülne visszaélésnek vagy okirat-hamisításnak. Az ezt célzó módosító javaslatot a szakbizottságok azelőtt visszautasították, de a plénum elfogadta.

A bizottságokon is átment a PSD szenátorának, Serban Nicolae módosítása, mely szerint a bevallásban nem kell közölni a nyilatkozó gyermekeinek keresményét.

Monica Macovei igazságügy-miniszter úgy nyilatkozott, a szenátorok "elhomályosították" a törvényt. Ebben a helyzetben a kormánykoalíciónak a képviselőházban van esélye az eredeti rendelkezéseket visszailleszteni a törvénybe. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS