2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

2008-tól alakul hivatásossá a hadsereg

2005. április 21. 15:00, utolsó frissítés: 15:00

Megszűnhet a sorkatonaság 2007. december 31-vel, ha a honatyák jóváhagyják a hadsereg működését módosító törvényt – nyilatkozta Vasile Mihai alezredes, a Kovászna megyei katonai központ parancsnoka. Ezt követően a sereg hivatásos, azaz fizetett és önkéntes katonákból fog összeállni, férfiak mellett a nők is vállalhatnak ilyen munkát.

Az új tervezet értelmében, a jövőben az egyetemistáknak csak négy hónapot kell katonáskodniuk, a többi sorköteles fiatal csak kilenc hónapot fog kiképzésen tölteni. A belügyminisztérium a közelmúltban bejelentette, fegyvernemeihez a jövőben nem soroznak be egyetemet végzett fiatalokat.

Az elmúlt három évben behívott, több mint 5 560 háromszéki fiatalok 24%-a orvosi szempontból nem felel meg a sorköteles katonaság feltételeinek, 5%-uk analfabéta, 10 %-nak még általános iskolai végzettségük sincs – állítja Vasile Mihai. A nyilvántartásba vett fiatalok 20%-a tovább folytatta tanulmányait. Az idén már 1 180 háromszéki kapta meg a behívóját, közülük 41 személy igazolatlanul hiányzott, 771 fiatal még mindig tanul. (mix fm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS