2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A bihari MPSZ beadványokkal harcol a kisebbségi törvénytervezet ellen

2005. április 21. 17:20, utolsó frissítés: 17:20

A Magyar Polgári Szövetség Bihar megyei szervezete április 15-én beadvánnyal fordult a Miniszterelnöki Hivatalhoz, az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalához, amelyben indítványozzák a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezet diszkriminatív és a demokráciát sértő cikkelyeinek megváltoztatását.

A megyei MPSZ-szervezet azt állítja lapunkhoz is eljuttatott közleményében: kénytelenek voltak ezt az utat választani, mivel az RMDSZ, eredeti ígéretét megszegve, úgy időzítette a tervezet nyilvánosságra hozatalát és a kormányhoz való benyújtását, hogy az érintettekkel érdemi konzultációra ne kerülhessen sor. Az MPSZ diszkriminatív jellegűnek tartja a tervezet több cikkelyét, így szerintük az alapvető esélyegyenlőségi szempontok mellőzése miatt az RMDSZ törvénytervezete nem képezheti vita tárgyát. Ezért több kifogásolt cikkely megváltoztatását kérik.

A kisebbségi szervezetek bejegyzésének szabályozásakor az MPSZ-szervezet szerint a politikai pártokról szóló törvényt úgy alkalmazták a kisebbségi szervezetekre, hogy figyelmen kívül hagyták az illető közösségek számarányát és területi eloszlását. A közlemény rámutat: míg egy párt bejegyzéséhez elég, ha a lakosság 0,11%-a (25 ezer személy) alapítő tagjuk. Egy kisebbségi szervezetnél a kisebbség létszámának 10%-át követelik meg. Az esélyegyenlőséget szem leőtt tartva az MPSZ szerint a magyar kisebbségi szervezetek bejegyzéséhez elegendő kellene legyen 1575 alapító tag. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a magyar és a roma kisebbségen kívül a többi kisebbség csak az ország 2-3 megyéjében van jelen, tehát eleve fizikai képtelenség számukra 15 megyéből tagokat toborozni.

A Nemzeti Kisebbségek Tanácsára vonatkozó cikkelyeket szintén kirekesztőnek tartják, mert lehetetlenné teszik, hogy a Tanács jelenlegi tagjain kívül más kisebbségi szervezetek is azzá válhassanak. Indítványozzák azt is, hogy a majdani törvény által biztosítandó autonómia-jogosítványok kizárólagos letéteményese a Kulturális Autonómia Nemzeti Tanácsa vagy a Kulturális Autonómia Helyi Tanácsa legyen, amelyet/amelyeket a választási törvények által meghatározott módon, a helyhatósági, illetve a parlamenti választásokkal egyidőben, azok szerves részeként választanak meg. Az autonómia tanácsok megválasztásánál jelölteket ne csak a bejegyzett kisebbségi szervezetek állíthassanak –kéri az MPSZ –, hanem mindazon civil szervezetek is, amelyek bizonyítottan szerepet vállalnak az illető nemzeti kisebbség életében. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS