2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A rendőrség szerint nem voltak etnikai jellegűek a kolozsvári incidensek

2005. április 22. 10:59, utolsó frissítés: 16:39

Nem volt etnikai jellegük a március végi kolozsvári incidenseknek – állapította meg a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság. A rendőrség közleménye szerint nyomozást folytatott mind a húsvétkor a város egyik központi utcájában bántalmazott fiatalember, mind a Magyar Mozgássérültek Egyesülete által működtetett kolozsvári Szent Kamill szociális otthon alkalmazottainak ügyében. Utóbbiak arra panaszkodtak, hogy este hazafelé menet az otthon alkalmazottait fiatalok csoportja zaklatta, csúfolta nemzetiségük miatt, az egyik alkalmazott férjét pedig bántalmazták.

A kolozsvári rendőrség szerint a húsvétkor bántalmazott fiatalember április 5-én panaszt tett a rendőrségen azt állítva, hogy március 27- ről 28-ra virradó éjszaka az egyik belvárosi utcán megtámadták őt. "A nyomozás során kiderült, hogy valójában spontán konfliktus robbant ki, ami a túlzott alkoholfogyasztás miatt történhetett. A rendőrség azonosította az incidensbe belekeveredett személyeket, akik azonban egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak a történtekről. Az orvosi látlelet szerint a bántalmazott személy – aki azt állítja, hogy késsel fejbe szúrták – 20 napnál rövidebb ideig tartó orvosi kezelésre szorult, ezért az ügy iratait átküldték a helyi bíróságra" – szögezte le a közlemény.

A Szent Kamill szociális otthon esetében a rendőrség emlékeztetett: noha az érintett nem tett panaszt az ellene elkövetett agresszió miatt, a rendőrség az ezzel kapcsolatos értesülések alapján kivizsgálta az ügyet. Kiderült, hogy március 29-én egy kolozsvári magyar fiatal és egy másik személy között – előbbi hajviselete miatt – "konfliktus tört ki". A kölcsönös sértegetések spontán összetűzéshez vezettek, de egyik fél sem kívánt panaszt tenni a rendőrségen.
A rendőrség azonosított néhány fiatalt, akiket az otthon vezetősége azzal vádolt, hogy esténként soviniszta jellegű sértegetésekkel megfélemlítik az alkalmazottakat. A fiatalok – a közlemény szerint – nevelési hiányosságokkal, társadalmi beilleszkedési nehézségekkel küszködnek, ezért megtörténhet, hogy illetlenül viselkednek, hangos zenével zavarják a szomszédokat, de az egyik fiatal vegyes családból származik, ezért nevetséges és rosszindulatú dolog nacionalista jelleget tulajdonítani az ügynek – áll a kolozsvári rendőrségi közleményben.

A kolozsvári incidenseket a magyar országgyűlés külügyi bizottságában is megvitatták, Németh Zsolt, a bizottság elnöke legutóbbi bukaresti látogatásán pedig vezető román politikusoktól is magyarázatot kért az üggyel kapcsolatban. (népújság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS