2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ukrajna rendezni akarja vitáit

2005. április 22. 11:20, utolsó frissítés: 12:14

Románia és Ukrajna 2005 végéig el akarja simítani területi vitáit, ennek érdekében vegyes bizottságokat hoz létre a rendezés részleteinek kimunkálására – egyezett meg tegnap Bukarestben Viktor Juscsenko ukrán és Traian Băsescu román elnök.

Románia korábban pert indított Ukrajna ellen a Nemzetközi Bíróságon, az ENSZ bírói testületétől kérve a közös fekete-tengeri határvonal megszabását. A két állam viszonya sokat javult, amióta Ukrajnában a reformpárti Juscsenko, Romániában pedig a szintén reformpárti Băsescu került tavaly hatalomra. Juscsenko bukaresti látogatása mindkét fél szerint fontos állomása e javulásnak.

Arról nem tettek említést a csúcstalálkozó után, hogy Románia a mostani egyezség fényében visszavonja-e a Nemzetközi Bíróságon benyújtott keresetét. A két állam legfőképpen a Kígyók szigete térségében húzódó fekete-tengeri határról, illetve a térségben felfedezett földgáz- és kőolajlelőhelyek hovatartozásáról vitázik. További viták tárgya, hogy Ukrajna kiszélesíti a Duna torkolatvidékén épített, 170 kilométer hosszúságú Bisztroje hajózási csatornáját. A román felet aggasztja, hogy ez az építkezés nagy károkat okozhat Európa egyik legfontosabb vizes élőhelye, a világörökség részét képező Duna-delta természeti környezetének. (háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS