2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Németh: mélyponton vannak a magyar-magyar kapcsolatok

2005. április 22. 12:23, utolsó frissítés: 12:23

Mélyponton vannak a magyar-magyar kapcsolatok, legalábbis ami a magyar kormány és a határon túli magyarok közötti viszonyt illeti – fejtette ki Székelyudvarhelyen Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. A politikus Szász Jenővel, a város polgármesterével és a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnökével folytatott megbeszélést a székelyudvarhelyi városházán.


Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy a magyar politikai elit az elmúlt tizenöt évben támogatta a szomszédos államok európai integrációját. Ezáltal olyan feltételek jönnek létre, amelyek kedvezőek a hét részre tagolt magyar nemzet újraegyesítése szempontjából – mondta. Hozzáfűzte, hogy Romániát illetően a támogatás nem fenntartások nélküli, hiszen ez az ország még nem teljesítette a magyar nemzeti közösség iránt vállalt kötelezettségeit. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament külügyi bizottsága által megfogalmazott ajánlások szerint a szubszidiaritás és az autonómia keretei között kell rendezni a romániai magyarság helyzetét.

Az MTI kérdésére válaszolva Németh Zsolt beszélt a magyar-magyar kapcsolatokról, a két szervezet közötti stratégiai partnerségről. Úgy vélte: a magyar-magyar kapcsolatok mélyponton vannak a december 5-i sikertelen népszavazás következtében. Ez a mélypont azonban nem a Fidesz és a határon túli magyarság, hanem a magyar kormány és a határon túli magyar szervezetek közötti viszonyra vonatkozik – hangsúlyozta Németh Zsolt. Kijelentette: "Nekünk feladatunk megtalálni annak a módját, hogy miként mozdíthassuk ki e kapcsolatokat a holtpontról."

Ez a kérdés nem lesz kezelhető holmi szülőföldalappal – mondta Németh Zsolt, aki szerint utóbbi nem más, mint az MSZP szánalmas pótcselekvése. Németh sürgette a Magyar Állandó Értekezlet összehívását. Ugyanakkor megjegyezte: olyan fogalmak körül kell a megoldásnak kikristályosodnia, mint a határon túli magyar közösségek tagjainak állampolgársága vagy az autonómia mint stratégiai célkitűzés. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS