2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új párt alapítására készül Iliescu?

2005. május 02. 12:00, utolsó frissítés: 14:29

Egy héttel a PSD új vezetőségének megválasztása után – amikor Ion Iliescu látványos vereséget szenvedett Mircea Geoana volt külügyminisztertől a párt elnöki titségéért folyó versenyben – egyre inkább felerősödnek azok a pletykák, amelyek azt rebesgetik, hogy Iliescu távozni szándékszik az általa alapított politikai formációból.

A Népszabadság elemzése szerint az exelnök pontosan tudja, hogy számíthat a falusi és városi, idősebb és nosztalgikus réteg támogatására, de a pártkongresszuson elszenvedett megalázás talán a bosszúvágyát is fűti.

Ha Iliescu pártot alapítana, nem sokat változtatna a jelenlegi parlamenti szerkezeten, mert a honatyák nem valószínű, hogy átpártolnának – írja a lap erdélyi tudósítója. Egy esetleges előrehozott választás esetében viszont az új formáció, amelynek a Népszabadság 6-9%-os szavazóbázist jósol, mindenképpen megváltoztatná a mostani erőviszonyokat. A természetesnek tetsző szövetségesével, a Nagy-Románia Párttal együtt egy olyan politikai pólust hozhatna létre, amely a kormányalakítást is lehetetlenné tehetné.

A Hotnews a PSD több vezető személyiségét is megkérdezte az ügyben. Antonie Iorgovan szenátor meg van győződve, hogy Iliescu nem hagyja el a pártot, míg Ion Socanu szerint ezeket az információkat ezen a héten fogják megcáfolni vagy megerősíteni. Corina Cretu nem volt hajlandó a Hotnews-nek nyilatkozni a témában, ahogy a PSD új elnöke, Mircea Geoana sem. Cristian Preda szerint Iliescunak két lehetőség között kell választania: vagy visszavonul, vagy új pártot alapít. (népszabadság/hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS