2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csapó Macoveihez fordult az autonómia-referendum ügyében

2005. május 02. 12:08, utolsó frissítés: 12:08

Levélben fordult Monica Macovei igazságügy-miniszterhez Csapó József, a Székely Nemzeti Tanács elnöke – írja a Háromszék. A pénteken keltezett dokumentumban arra hívja fel az igazságügy-miniszter figyelmét, hogy az Emberi Jogok Nemzetközi Nyilatkozata, illetve a román alkotmány szavatolja a szólás- és véleményszabadság jogát, és ha a romániai referendumtörvény nem teszi lehetővé az autonómia-népszavazás megszervezését, akkor ellentmond a nemzetközi dokumentumoknak. Arra kéri a miniszter asszonyt, elemezze a népszavazástörvényt, és javasolja módosítását.

Az SZNT elnöke pontosít, a Kovászna, Hargita és Maros megyei önkormányzatok nem az ország közigazgatási felosztásán akartak változtatni, nem az autonómia kikiáltásáról kívántak népszavazást szervezni, a referendum a székelyföldi autonómia törvény általi létrehozásáról konzultált volna az itt élőkkel. "Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy a prefektúrák alkotmányellenesnek és a népszavazás-törvénynek ellentmondónak találták az önkormányzatok kezdeményezését. Meglepetésünk még nagyobb volt, hogy a bíróság is igazat adott nekik, és érvénytelenítette a helyi tanácsi határozatokat" – áll a levélben.

Csapó felhívja az igazságügy-miniszter figyelmét, hogy a közelmúltban az Európa Parlament külügyi bizottsága ajánlást fogadott el, amelyben az erdélyi és a székelyföldi magyarság jogainak védelmét és kiterjesztését javasolja a szubszidiaritás és önkormányzatiság (self-governance) elve alapján. "Ez is alátámasztja, hogy meg kell teremteni a demokratikus feltételeket, hogy a székelyföldi magyarság népszavazás útján nyilvánítsa ki autonómiaigényét, ez helyi-regionális szinten elsődleges problémának számít. A román parlamentnek, illetve a kormánynak tekintettel kell lennie a közvetlen demokrácia eszközeivel kifejezett kívánságra" – zárja levelét az SZNT elnöke. (háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS