2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Árvíz: vizsgálat indul a gátépítők ellen

2005. május 03. 13:52, utolsó frissítés: 13:52

A Temes megyei gátépítéseket végző négy cég ellen folytat vizsgálatot a környezetvédelmi minisztérium, mivel azt feltételezik, hogy 2000–2004 között az árvízmegelőző munkálatokra szánt 1520 milliárd lejt nem költötték el tisztességesen.

Az állami pénzből az Apasco, a Hidroconstructia, a Recon és a Socot cégeket bízták meg a munkálatok elvégzésével. Sulfina Barbu szerint elődei sem lennének teljesen ártatlanok a pénzek elköltésében, hiszen felmerült annak a gyanúja, hogy Speranţa Ianculescu és Aurel Constantin Ilie volt tárcavezetők saját villáik megépítésére fordították volna az államkasszából származó összegeket. A minisztérium a hasonló természeti csapásokat vízszínt előrejelző rendszer kiépítésével szeretné megelőzni. Sulfina Barbu szerint Románia legkésőbb a jövő év elején már rendelkezhet a 46 millió dollárt érő berendezéssel.

A Cotidianul információi szerint a legtöbb bánsági árvízvédelmi tervek elvégzésével az Aquaproiect nevű céget bízták meg. A cég többségi tulajdonosa Aurel Constantin Ilie volt vízügyi miniszter felesége, aki férje minisztersége alatt (1992-1996 és 2000-2002 között) megszerezte a bánsági gátépítési tervek 90%-át.

2001-2002-ben, amikor Constantin Ilie tagja volt a munkákat leosztó bizottságnak, a Cotidianul szerint az Aquaproiect 161 munkát kapott meg licitálás nélkül, és további 81-et licit által. A szakértők szerint a tervek nem voltak megfelelőek, ugyanakkor teljességgel hiányoztak azok a csatornák, amelyek árvíz esetén a vizet a lakott területek felől lakatlanok felé terelték volna. A Cotidianul által megszólaltatott szakértők véleménye szerint 80%-kal csökkenthették volna a károkat, ha megfelelő tervek alapján, megfelelően végezték volna el az árvízvédelmi munkálatokat.

A Temes megyei árvíz a legnagyobb az elmúlt száz évben. A terménykár az ország nyugati felén 90 ezer hektáron mintegy 7,5 millió dollár. Házaikból több mint 3 ezer embert kellett kitelepíteni, akiknek mindenét elvitte a pusztító ár. (cotidianul/hargita népe)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS