2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar vízügyi szakemberek segítenének Temes megyében

2005. május 05. 13:39, utolsó frissítés: 13:39

A magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium felajánlja vízügyi szakemberei segítségét a Temes és a Bega folyók áradása miatt Romániában kialakult helyzet, és az okozott károk megszüntetésében. Erről Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter tájékoztatta szerdán Winkler Gyula román kereskedelmi minisztert, az RMDSZ Hunyad megyei parlamenti képviselőjét.

Az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Csongrád megyei Közgyűlés és Védelmi Bizottság tagjaival közösen május 3-án személyesen tekintették meg a Temes és a Bega folyók által elöntött területeket. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium – amely folyamatosan tartja a kapcsolatot a román környezetvédelmi tárcával és a vízügyi szolgálattal – első lépésként főként vízügyi szakértői területen tudna segítséget nyújtani. Jelenleg ugyanis elsődleges feladat az elöntött területek mentesítése, a kifolyt víz terelése és mederbe való visszavezetése.

A mélyen fekvő területek szivattyús víztelenítése – amelyben a magyar vízügyi szakemberek segítségére számítana Winkler Gyula román kereskedelmi miniszter – csak ez után lehetséges. E feladatrész végrehajtásában a magyar vízügyi szakemberek operatív segítségnyújtásban is részt vehetnének, elsősorban mobil szivattyús egységek telepítésével, az azokat üzemeltető szakemberek közreműködésével, valamint a szükséges berendezések biztosításával. (mti/ma.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS