2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Folytatja tevékenységét a Transgold

2005. május 05. 14:04, utolsó frissítés: 20:58

A Transgold ausztrál-román bányászati társaság folytatja tevékenységét annak ellenére, hogy a magyar bíróság a környezeti veszélyekre hivatkozva a termelés 85%-kal való csökkentéséről hozott döntést. A két ország közötti megállapodások értelmében a román hatóságok is végrehajthatják a magyar bírósági döntést – emeli ki a hírt közlő AP hírügynökség.

Gheorghe Achim kormányzóhelyettes a Rompres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a Transgold S.A. a román környezetvédelmi törvényeknek tesz eleget, és nem fogja a kitermelést visszafogni. Közölte még, a vállalat az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtott végre a szennyezés visszafogása érdekében.

Az AP hírügynökség emlékeztet arra, hogy a magyar bíróság hétfői döntése annak a törekvésnek a része, hogy Magyarország hozzájusson a 28,6 milliárd forintos kártérítéshez, amit a Tisza élővilágában az öt évvel ezelőtti ciánszennyezés miatt keletkezett károk alapján követel.

A román fél a magyar fél értelmezésétől eltérő módon interpretálja a bírósági döntést. Egyik interpretáció szerint nem 15%-ra csökkentést ír elő, hanem azt, hogy nem növelhetik további 15%-kal a termelést. A másik értelmezés szerint a bírósági döntés azt írja elő, hogy a gyár a maximális termelés 15%-án dolgozhat – ezt pedig állítólag jelenleg sem lépi túl a vállalat. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS