2021. január 24. vasárnapTimót
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A szenátus elfogadta a holokauszttagadást büntető törvénytervezetet

2005. május 06. 11:17, utolsó frissítés: 11:17

A holokausztnak és hatásainak nyilvános tagadását hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtó törvénytervezetet fogadott el nagy többséggel csütörtökön a szenátus. Az igazságügy-minisztérium a törvénytervezetet első formájában 2002-ben nyújtotta be a parlamentben, de elfogadása a pártok szövegezésbeli nézeteltérései miatt mostanáig elhúzódott.


A minisztériumnak be kellett illesztenie a tervezetbe egy olyan magyarázatot, amely szerint "holokauszton az európai zsidóknak a náci Németország és szövetségesei, valamint kollaboránsai által 1933 és 1945 között elkövetett szisztematikus és államilag támogatott üldözését és megsemmisítését kell érteni". Erre azért volt szükség, mert több parlamenti képviselő a szó első jelentésére való utalással (a holokauszt jelentése: égő áldozat) megpróbálta kisebbíteni Románia felelősségét a zsidó népirtásban. 2003-ban az akkor kormányon lévő szociáldemokraták nemzetközi felzúdulást váltott ki azzal, hogy kijelentették: 1940 és 1945 között a hitleri szövetséges Románia területe nem volt "színhelye a holokausztnak".

A törvénytervezet, amelyet még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, tiltja a faj- vagy idegengyűlölő jellegű szervezetek létrehozását, jelképek alkalmazását, a fasiszta propagandát és az olyan személyek tiszteletét, akiket "vétkesnek találtak béke vagy emberiesség ellen elkövetett bűnben". Ez a kitétel elsősorban a nácibarát Ion Antonescu tábornok kultuszára utal, aki a háború idején 270 ezer román zsidó halálát idézte elő, de akit sokan hősnek tekintenek, mert visszaszerezte Romániának a Szovjetunió által 1940-ben elcsatolt területeit. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS