2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Módosították az Adótörvénykönyvet

2005. május 06. 12:08, utolsó frissítés: 12:08

A szenátus plénuma tegnap elfogadta az Adótörvénykönyvet módosító és kiegészítő törvénytervezetet, amely bevezeti az egységes adókulcsot, kibővíti az adózási alapot és módosítja az áfára, a jövedelemadóra és az jövedéki adóra vonatkozó előírásokat. A tervezetet a képviselőháznak is meg kell vitatnia.

Ionut Popescu pénzügyminiszter kifejtette, az Adótörvénykönyvet módosító rendelet legfőbb előírásai a tőkepiaci jövedelmek adójának 1%-ról 10%-ra növelésére, valamint az ingatlanpiac spekulatív jövedelmeinek megadóztatására vonatkoznak. A jogszabály előírja a jövedéki adó növelését április 1-től, az áfa bevezetését a jövedelemhozó előadások és a kábeltelevíziós társaságok esetében – mondta a pénzügyminiszter.

Popescu hangsúlyozta, az Adótörvénykönyv módosítása a jelenlegi hatalom által támogatott új adófilozófia részét képezi. "Tizenhat százalékra csökkentettük a közvetlen adókat, de növeltük a közvetlen, fogyasztási adókat. Reméljük, hogy ezekkel az intézkedésekkel felszínre hozzuk a földalatti gazdaság nagy részét és 17 000 milliárd lejjel gazdagítjuk az állami költségvetést" – mondta Ionut Popescu.

A szenátorok elfogadtak ötöt a költségvetési-pénzügyi szakbizottság által elutasított 25 módosító javaslat közül. A tervezet vitája során a hatalom és az ellenzék szenátorai mintegy két órán át szócsatáztak a PSD és a PPRM módosító javaslatai kapcsán, amelyeket a költségvetési-pénzügyi bizottság elutasított. (népújság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS