2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Autópályaépítés: a Vinci perelni készül

2005. május 07. 11:16, utolsó frissítés: 11:21

Perrel fenyegette meg az államot a francia építkezési vállalat, mert a sajtóból értesült arról, hogy a közlekedési minisztérium felfüggeszti a tárgyalásokat a Brassó-Bukarest autópálya Comarnic és Predeál közti, 37 km-es szakaszának megépítéséről.

A minisztérium arra hivatkozik, hogy a 480 millió eurós szerződést a PSD-kormány azért kötötte a "private-public partnership" elvei szerint, hogy a a Vincit kivételezett helyzetbe hozza. Valószínűleg az osztrák Strabag is perelni fog – utóbbi vállalat és Ploiesti-Bukarest szakaszra kapott megbízatást. Az osztrák cég közölte: kész újra megállapodni a minisztériummal, ha a munkálatok ára ugyanaz marad.

A közbeszerzés mellőzésével lebonyolított eljárás az Európai Bizottság nemtetszését váltotta ki, az ügy szerepelt a Romániáról szóló országjelentésben is. A Bukarest-Brassó sztrádát idén tavasszal kéne elkezdeni megépíteni, hogy a fővárost a Brassó-Nagyvárad pályával kösse össze.

Az EU inkább a Kostanca-Arad szakasz építését támogatja, mert az illeszkedik az IV. európai közlekedési folyosóba, illetve megkönnyíti az EU és Törökország – tágabb értelemben a Balkán és Kis-Ázsia – közti áruforgalmat. Szintén ezért korszerűsítik uniós pénzekből az Arad-Bukarest, illetve Konstanca közti vasúti fővonalakat is. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS