2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

1,6 milliárd eurós veszteséget okozna a védzáradék

2005. május 24. 11:36, utolsó frissítés: 11:58

A csatlakozási szerződésben szereplő védzáradék esetleges alkalmazása, illetve a csatlakozás egy évvel való halasztása 1,6 milliárd eurójába kerülne Romániának – közölte Leonard Orban államtitkár a Kereskedelmi és Iparkamara bukaresti konferenciáján. Az államtitkár szerint még nagyobb gondot jelentene a közvetett gazdasági hatás, valamint a számos politikai következmény.

A záradék érvényesítéséhez vezethet az igazságügy, a belügy és a versenypolitika helyzete, a közbeszerzési előírások érvényesítése. Alkalmazásának elkerüléséhez ugyanakkor a gazdasági helyzetnek sem szabad romlania.

Leonard Orban szerint a kormány egyik legnagyobb kihívása jelenleg a csatlakozási szerződés ratifikálása az EU-országokban, annál is inkább, mert a tagországok nem támogatják minden fenntartás nélkül Románia 2007-es csatlakozását.

Az államtitkár szerint az EU most inkább befelé figyel, nem a bővítésre, s ilyen körülmények közepette Romániának nincs más választása, mint maximálisan megfelelni az elvárásoknak. (eurohirek.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS