2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

120 millió eurós beruházástól esett el Kolozsvár

2005. május 24. 13:37, utolsó frissítés: 13:37

Országos botránytémává vált a francia Montupet cég Kolozsvárra tervezett beruházása azt követően, hogy a cég vezetősége úgy döntött, inkább Bulgáriában építi meg a 120 millió euró értékű gépkocsialkatrészeket előállító gyárát. Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök közölte: ellenőrizni fogja, miért hiúsult meg a kolozsvári beruházás.

A cég Audi, Peugeot, Renault és Ford márkájú autóknak gyártott volna alumíniumalkatrészeket. A hét végén a Novinite bolgár hírügynökség adta hírül, hogy a szomszéd ország kormánya jóváhagyta a francia cég befektetési tervét. E szerint a Montupet Európában egyik legnagyobbnak számító egységét Russeban 14 ezer négyzetméter nagyságú felületen építi meg.

A jelek szerint a franciák azért választották Bulgáriát, mert a szomszédos ország a telket ingyen juttatta a franciáknak. A Kolozs megyei tanács először 8 eurót kért volna egy négyzetméter területért. Az ajánlatot a franciák nem fogadták el, ezért az önkormányzat másodszori nekifutásra már csak 2 eurót kért volna. A bolgárok ajánlata azonban így is túlszárnyalta a Kolozs megyeit, így a Montupet Russe mellett tette le a garast.

Tegnap Călin Popescu Tăriceanu elmondta: ha bebizonyosodik, hogy a francia cég döntése még nem végleges, megpróbál közbelépni, és meggyőzni őket, hogy jöjjenek Romániába. "Elégedetlen vagyok, mert nem szabad elszalasztani egy 120 millió euró értékű beruházási lehetőséget. A mi érdekünk, hogy minden befektetőt a legnagyobb odafigyeléssel kezeljünk. Megpróbálok közbelépni, viszont ha a francia cég vezetőségének döntése végleges, sajnos nem marad más hátra, viselnünk kell a következményeit" – mondta Tăriceanu. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS