2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Túszügy: Iliescu és a PSD fedezte Hayssam üzleteit?

2005. május 25. 10:29, utolsó frissítés: 10:29

Ioan Talpes szenátor, Iliescu elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója azzal fenyegetőzik, hogy mindenik PSD-tagot feljelent, akinek köze van Omar Hayssamhoz, a túszüggyel kapcsolatba hozott szír vállalkozóval. Talpes már kilépett a volt kormánypártból.

Korábban őt vádolták azzal, hogy Hayssamot ő hozta a pártba – most a politikus azt jelentette ki, Ion Iliescu és a PSD vezetői már 2002-ben tudtak az üzletember gyanús ügyeiről, de "inkább fedezték". Talpes tagja volt a nemzetbiztonsági kabinetnek (CSAT), így 2002-ben megkapta azt a SRI-feljegyzést, mely szerint Hayssamnak erőteljes arab kapcsolatai nem zárják ki a terrorista szálat sem.

Talpes azt állítja: sem a Ioan Rus vezette belügyminisztérium, sem Toma Zaharia tábornok-államtitkár, sem Virgil Ardelean, a belügyi hírszerzés igazgatója nem rendelt el nyomozást. A volt tanácsadó ezzel védi volt főnökét: mint kifejtette, mivel a belügy nem erősítette meg a SRI gyanúját, Iliescunak nem volt eszköze, mozgástere Hayssam ellen lépni.

Talpes karrierje 1990-ben ívelt fel, mikor a marosvásárhelyi véres etnikai konfliktus után katonai tanácsadóként vezette azt a „szakértői testületet”, amely kormányrendelettel megalapítja a SRI-t (181-es kormányrendelet, 1990. március 26.). 1990 júliusa – tehát a titkosszolgálat újjászervezése – után Iliescu elnök nemzetbiztonsági tanácsadója lett.

Tanácsosi pozícióját 1992 végéig töltötte be, majd 1993 januárjától 1997 júniusáig a Külföldi Hírszerző Szolgálat, a SIE igazgatója volt, majd szófiai nagykövetként működött. (hírszerk).

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS