2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Súlyos büntetést kaptak a forradalom kolozsvári és tordai gyilkosai

2005. május 25. 10:56, utolsó frissítés: 10:56

Többéves börtönbüntetésre és mintegy 40 milliárd lej kártérítésre ítélte a legfelsőbb bíróság és semmitőszék azt a négy katonatisztet és az egyik volt pártfunkcionáriust, akiket felelősnek találtak az 1989-es forradalom kolozsvári és tordai résztvevői ellen elkövetett, 32 ember halálával járó gyilkosságokért.

A kolozsvári tüntető tömegbe lövető Iulian Topliceanu tábornokot, a 4-es számú erdélyi román hadsereg egykori parancsnokát tíz évi börtönre, Ioachim Mogát, az egykori román kommunista párt megyei első titkárát nyolc évi elzárásra, Valeriu Burtea ezredest, a szászfenesi katonai egység parancsnokát, valamint Ioan Cocan alezredest, korábbi hadosztályparancsnokot kilenc-kilenc évi börtönre ítélték. A legsúlyosabb büntetést Ilie Dicu őrnagy kapta, akinek tizenöt esztendőt kell rács mögött töltenie.

A legmagasabb fokú bírói testület ezzel szemben felmentette Marian Bolbos őrvezetőt, akit két évvel ezelőtt egyedüli bűnösként ítélt el az ügyben az alsóbb fokú bíróság. A fórum 52 forradalmár fellebbezése nyomán vizsgálta felül a korábbi enyhe, a legfőbb bűnösöket felmentő ítéleteket. A letöltendő börtönbüntetés mellett a legfelsőbb bíróság és semmítőszék több évre megfosztotta polgári jogainak gyakorlásától Mogát, Topliceanut, Burteát és Dicut, akiket ugyanakkor nagy összegű anyagi és erkölcsi kártérítésre is köteleztek. A katonák az összesen mintegy 40 milliárd lejre rúgó pénzbüntetést közösen viselik majd a román védelmi tárcával. Megfosztották őket katonai rangjuktól is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS