2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tariceanu: komoly következményekkel járna a csapatkivonás

2005. május 25. 11:02, utolsó frissítés: 11:02

A román csapatok visszavonása Irakból komoly következményekkel járna a vállalt kötelezettségek és a NATO-tag, illetve EU-tagjelölt Románia hitele szempontjából – jelentette ki Călin Popescu Tăriceanu kormányfő a Realitatea TV hétfő esti műsorában. Azok, akik vitát szorgalmaznak e téma kapcsán, gondolkodjanak el, hosszú távon milyen következményekkel járhat egy ilyen lépés, amely bizonyos mértékben befolyásolhatja Románia megítélését – mondta a miniszterelnök.

Tăriceanu kifejtette: Románia nem játszik túl aktív szerepet a konfliktuszónákban, és vállalnia kell, hogy diktatúrát megtapasztalt országként támogassa a terrorizmus elleni koalíció erőfeszítéseit az iraki demokrácia megerősítéséért, az ország biztonságának helyerállításáért.

Arra a kérdésre, hogy milyen módszerrel szabadították ki a három román újságírót, a kormányfő emlékeztetett, hogy a művelet bizonyos elemei államtitoknak minősülnek, és csak annyit mondott, hogy az akció sikere az államelnöki hivatal által koordinált intézmények erőfeszítéseinek köszönhető, főként a titkosszolgálatoknak, a külügyminisztériumnak és a honvédelmi minisztériumnak, de a külföldi hírszerző szolgálatoknak is, különböző muzulmán szervezeteknek, valamint olyan személyeknek, akiknek nevét soha nem hozzák nyilvánosságra.

A kérdésről a kormányfő annak kapcsán beszélt, hogy Mircea Geoană nyilatkozata szerint a Szociáldemokrata Párt szorgalmazza, a parlament haladéktalanul dolgozzon ki menetrendet az iraki román csapatok visszavonására. A csapatkivonás menetrendjének kidolgozását a Nagyrománia Néppárt is sürgeti. (háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS