2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szenátus júliusig elfogadhatja a kisebbségi törvényt

2005. május 25. 14:21, utolsó frissítés: 15:01

A szenátus júliusig elfogadhatja a kormány által sürgősséggel beterjesztendő kisebbségi törvényt - mondta kedden Budapesten Markó Béla, miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke. "...van rá esély, hogy legalább az egyik házban még ebben a parlamenti ülésszakban, azaz július elsejéig elfogadhatják" – jelentette ki Markó Béla.

Hozzátette, hogy az alkotmány szerint a törvényt – amely húsz romániai etnikumot jelöl meg nemzeti kisebbségként – a szenátus elé kell beterjeszteni, de a végső szót a törvényhozás másik háza, a képviselőház mondja majd ki.

Markó Béla közlése szerint a törvény – amelyet a kormány múlt héten fogadott el – része volt az RMDSZ és a kormányzó partnerei közötti koalíciós megállapodásnak, így ha lesz is vita róla a törvényhozásban, az RMDSZ elnöke bízik abban, hogy sikerül elfogadtatni. A törvény többek között rögzíti a kisebbségek kulturális autonómiához való jogát, így például a közszolgálati rádió- és televíziós adók kötelezettségét, hogy "megfelelő sugárzási időben országosan vételezhető műsorokat kell biztosítaniuk a nemzeti kisebbségi adások számára".

Markó Béla elmondta, hogy a törvény végre államalkotó tényezőnek ismeri el a nemzeti kisebbségeket, s tulajdonképpen nem ütközik az alkotmány azon paragrafusával, amely szerint Románia egységes nemzetállam. Románia az én értelmezésem szerint már régóta nem nemzetállam, még akkor se, ha ezt mondja az alkotmány – hangsúlyozta Markó Béla.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy miután a kisebbségi törvény figyelembe veszi az Európai Unióban érvényes szubszidiaritás és önkormányzatiság elvét, Románia 2007-re várható uniós csatlakozása után sem kell majd módosítani azt. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS