2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

AI: választási csalás, korrupció, embertelen bánásmód Romániában

2005. május 26. 10:44, utolsó frissítés: 11:28

Sötét képet fest az Amnesty International emberi jogvédelmi szervezet évi jelentése Romániáról. A dokumentum emlékeztet a tavalyi parlamenti és elnökválasztásokra, amelyekre a csalás gyanúja vetült. Az AI külön szól azokról az újságírókról, akiket többször is meghurcoltak, amikor a közpénzek nem rendeltetésszerű felhasználói ellen oknyomoztak.

A jelentés élesen bírálja a volt kormányt, amely gyakorlatilag semmit sem tett a korrupció valós felszámolása érdekében, ez a jelenség elsősorban a közintézményeket és az egészségügyet hálózta be. Emlékeztet: Románia lakosságának egyharmada szegénységben él, ezek többsége gyermek és magatehetetlen öreg. Az AI szerint a pszichiátriai intézményekben, sokszor elégséges orvosi indok nélkül, akaratuk ellenére tartanak őrizetben pácienseket, olyan életkörülmények közepette, amelyek a nemzetközi emberi jogi alapnormákat sértik.

Az AI értesülése szerint egy romániai kórházban tavaly télen 18-an haltak meg alultápláltság és kihűlés miatt. A rendőri hatóságok által széles körben alkalmazott embertelen bánásmód esetenként kínzással ér fel, a rendőrök olyan esetekben is tűzfegyvert használnak – sokszor roma áldozatok ellen –, amikor az a nemzetközi normák szerint tilos lenne, és sokan csak azért szenvednek el verbális vagy fizikai erőszakot, mert nem tudnak személyi igazolványt felmutatni. (mobil press/ziua)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS