2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar-román-szerb külügyi találkozó lesz Szegeden

2005. május 27. 02:18, utolsó frissítés: 02:18

Magyar, román és szerb-montenegrói külügyminiszteri találkozóra kerül sor május 28-án Szegeden. Ehhez kapcsolódóan Somogyi Ferenc, Mihai-Razvan Ungureanu és Vuk Draskovics részt vesznek a határ – immár hagyományos – ideiglenes megnyitásán a Kübekháza melletti magyar-román-szerb hármas határkőnél, valamint bekapcsolódnak a Duna-Körös-Maros-Tisza eurorégió szintén aznap Szegeden zajló éves közgyűlésének munkájába – tudatta az Objektív hírügynökséggel Polgár Viktor külügyi szóvivő.


A szegedi városházán zajló találkozóján a három külügyminiszter a határokon átnyúló együttműködési formák, az eurorégiók szerepét és lehetőségeit vitatják meg Románia, Szerbia és Montenegró, valamint Magyarország esetében. Áttekintik a Duna-Körös-Maros-Tisza eurorégión, a Szeged-Temesvár-Újvidék által alkotott háromszögön belül megvalósuló együttműködés alakulását, a mintegy 72 ezer négyzetkilométeres területen élő 5 és fél millió magyar, román és szerb állampolgárnak otthont adó történelmi régió fejlesztésének az elmúlt években elért eredményeit.

Megvizsgálják, hogy a jó természeti adottságokkal rendelkező, korábban szervesen összefüggő gazdaságföldrajzi és kulturális egységként működő térségben milyen politikai és gazdasági lehetőségek nyílnak meg az együttműködés további dinamizálása, a nemzeti fejlesztési tervek koordinációja, valamint a központi, a helyi és a rendelkezésre álló uniós források hatékonyabb kihasználása előtt.

Hasonló jellegű hármas külügyminiszteri találkozóra ezt megelőzően 2003. május 30-án Belgrádban került sor. Akkor a megbeszélések napirendjén a szerbiai társadalmi-gazdasági átalakulási folyamat demokratikus jellegének erősítése, az e téren mutatkozó együttműködés lehetőségeinek feltárása szerepelt. (objektív)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS