2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csendőrök őrzik a sztrájkoló Bechtel-alkalmazottakat

2005. május 27. 13:45, utolsó frissítés: 14:53

Masszív csendőri alakulat jelent meg az észak-erdélyi autópályát építő amerikai Bechtel cég magyarpeterdi építőtelepén, ahol két napja több mint száz alkalmazott szüntette be a munkát. Hasonló sztrájk robbant ki a múlt héten is, most azonban jóval több dolgozó tiltakozott az alacsony bérezés és a nehéz munkakörülmények miatt – emlékeztet a Szabadság.

A román munkások sztrájkjához nem kapcsolódtak a török vendégmunkások, akik – a Szabadság értesülései szerint – a hazaiaknál ötször nagyobb bért, havi ezer eurót, emellett napidíjat és szállást kapnak. Az amerikai cég és az alkalmazottak merev álláspontra helyezkedtek, egyik fél sem hajlandó kompromisszumot kötni. A cég vezetősége egyelőre elutasította a dolgozók követeléseit, és azt üzenték nekik, hogy jöjjenek dolgozni, ha pedig nem akarják teljesíteni feladatukat, maradjanak otthon. A kedélyek csillapítása érdekében az amerikai társaság csendőröket hívott a magyarpeterdi építőtelepre.

A Bechtel aranyosgyéresi székhelyéről hazaküldött munkások sorsa még függőben van. Ők a mostani kollégáik által említett elégedetlenségek miatt a múlt héten szüntették be a munkát. Ezért hazaküldték őket, és eredetileg ma kellett volna választ kapniuk további sorsukról. A cég azonban újabb négy nappal halasztotta el a válaszadást. Ferenc István szakszervezeti vezető úgy véli, el fogják bocsátani őket.

Francis M. Canavan, a Bechtel képviselője azt nyilatkozta a Kolozs megyei napilapnak, hogy a sztrájk törvénytelen volt, ezért a munkát megtagadó dolgozókat a vizsgálat befejezéséig fizetett kényszerszabadságra küldték. A cég vezetői azt állítják, hogy a szakszervezeti vezetők közölték velük: nem támogatják a munkabeszüntetést. A Bechtel arról biztosította a munkásokat, hogy egyformán kezelik őket, de nem fogadják el a kollektív és egyéni munkaszerződést, valamint a belső szabályzatot megsértő akciókat. Ezzel szemben a tiltakozó munkások azt állítják, hogy a szakszervezeti vezetők támogatták őket abban, hogy sztrájkba lépjenek. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS