2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az MPSZ a magyarverő fiatalok tanárait is felősségre vonná

2005. május 27. 17:08, utolsó frissítés: 17:18

Gazda Zoltán, a Magyar Polgári Szövetség sepsiszéki szervezetének elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón kijelentette: az MPSZ kéri, hogy vonják felelősségre azoknak az ifjaknak a tanárait, akik azért vertek meg fiatalokat Sepsiszentgyörgyön, mert azok magyarul beszéltek. Gazda elmondta, az MPSZ-t több felháborodott szülő kereste meg a történtek kapcsán.

"Ne csodálkozzunk, ha az incidensek megismétlődnek, hogyha ezek a pedagógusok a békés együttélés helyett gyűlöletre tanítják a román gyerekeket" - szögezte le Gazda Zoltán. "Elképzelhetetlen, hogy egy magyar többségű városban román fiatalok egy csoportja terrorizáljon és megverjen magyar gyerekeket, pusztán amiatt, hogy anyanyelvükön beszélnek. És mindez fényes nappal, Sepsiszentgyörgy központjában, három különböző helyszínen egyidőben" – mondta Gazda.

A magyarverő diákok között sepsiszentgyörgyiek és bentlakásban élők is vannak. A rendőrség által azonosított hét román fiatal közül három a Constantin Brâncuşi Iskolaközpont tanulója, egy a Mihai Viteazul Líceum diákja, hárman a Puskás Tivadar Iskolát jelölték meg, ám az intézmény nyilvántartásában nem szerepelnek – írja a Háromszék Albert Álmos polgármesterre hivatkozva. A városvezető elmondta a lapnak: a rendőrség kiszabja a törvény szerinti büntetéseket (5—10 millió lej), ám ma összeülnek a helyi tanács bizottságainak vezetői, az iskolák igazgatói, a tanfelügyelőség képviselői, hogy megtárgyalják, mi módon akadályozzák meg az ügy továbbgyűrűzését.

Ilyen viselkedést nem tűrhetünk meg Sepsiszentgyörgyön – jelentette ki Albert Álmos, és elismerte: a gyűlésen felvetik a bűnös diákok iskolából való kicsapásának lehetőségét, illetve a nem szentgyörgyiek eltanácsolását a városból. "Ami, történt otthoni, illetve az iskolai nevelés eredménye is lehet. Ha bebizonyosodik, hogy a tanintézmény felelős, ennek vezetője felelősségre vonható" – utalt a polgármester a Constantin Brâncuşi Iskola igazgatójának, Pârvan Rodicának a Lósy-emléktábla avatásakor tapasztalt magyarellenes, uszító akcióira. (népújság/háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS