2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közös román-magyar-szerb árvízvédelmi megállapodást kötöttek

2005. május 30. 11:31, utolsó frissítés: 11:31

Az elemi csapások megelőzését és elhárítását célzó háromoldalú megállapodást kíván kötni Magyarország, Románia és Szerbia – jelentette be Vuk Draskovic szerb külügyminiszter szombaton, Szegeden. "Megbeszéltük, hogy aláírunk egy háromoldalú megegyezést az elemi csapások megakadályozása érdekében" – mondta Draskovics a román és magyar kollégájával folytatott tanácskozás után. Hozzátette: a három állam egy közös csoportot hoz létre, amely folyamatosan készenlétben lesz a katasztrófahelyzetek megoldására. A Szerbia és Montenegro területén végrehajtandó infrastrukturális fejlesztésekről a politikus elmondta, a belgrádi vezetés érdeklődik egy Temesvár-Kikinda-Szeged út megépítése, valamint a Bega-csatorna újjáélesztése iránt.

A kormányzati szerepvállalás hatékonyabbá tétele érdekében a külügyminisztériumokban egy-egy szakembert megbíznak azzal, hogy "kontakt pontok" legyenek minden olyan témában, amely a regionális együttműködés gyakorlati megvalósításához kapcsolódik – mondta Somogyi Ferenc, a magyar külügyi tárca vezetője. Románia irányában a tervek szerint 2007-re elkészül a Szeged-Maroslelle autópálya, illetve a Maroslelle-Makó autóút, 2015-ig pedig a Makó és az országhatár közötti autóút.

Az árvízi összefogással egyidőben a három ország képviselői konkrét projektekről és megvalósításukhoz szükséges pénzügyi eszközökről is tárgyaltak, valamint az együttműködésről az infrastruktúra fejlesztés, a mezőgazdaság vagy a sport területén. (mti/híradó.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS