2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kötelező a néppártiság az RMDSZ EP-megfigyelőinek

2005. június 01. 16:22, utolsó frissítés: 16:22

Az RMDSZ képviselőinek és szenátorainak hétfő esti együttes frakcióülésén megállapították, hogy milyen kritériumoknak kell eleget tenniük az Európai Parlamentbe delegált RMDSZ-es megfigyelőknek. Az RMDSZ várhatóan három megfigyelővel rendelkezik majd Strasbourgban.

Az együttes frakció döntésének értelmében minden RMDSZ-es törvényhozó egyénileg megpályázhatja a tisztséget. A kiválasztott jelöltnek jó tárgyalókészséggel kell rendelkeznie, a román és a magyar nyelv ismerete mellett az Európai Unióban hivatalos nyelvek közül legalább kettőt kell alaposan ismernie.

Az EP-megfigyelői státus az itthoni tevékenység feladásával jár, mivel az RMDSZ-nek olyan emberre van szüksége, aki csak a brüsszeli munkára összpontosít. A frakció meghatározta, hogy küldöttjének kötelező módon az EPP-be kell felsorakoznia. Ezt a döntést keményen támadta a Szabadságban megszólaltatott Eckstein-Kovács Péter, aki szerint lehetőséget kellett volna biztosítani a sokszínűségnek, sokkal jobb megoldás lett volna, ha nem teszik kötelező kritériummá az EPP-tagságot.

A szenátor közölte a lappal: ilyen körülmények között nem nyújt be pályázatot, amelyet azonban elkészített volna, ha ez a rendelkezés nem kerül be a feltételrendszerbe. Meggyőződése, hogy ez a döntés feszültségeket okoz majd az RMDSZ-ben, mivel nem jó az, hogy az RMDSZ-t egy ideológia irányába mozdítják el.

Eckstein-Kovács Péter megbeszélést folytat majd a szabadelvű körös kollégáival, valamint a többi platform vezetőivel, hogy tartsanak platformegyeztetést ebben a kérdésben, mert ez így elfogadhatatlan. Hangsúlyozta: ez az ügy nem csak őt személyesen érinti, hanem az egész romániai magyarságot.

A Transindex a Demokratikus Új Baloldali Fórum nevű RMDSZ-platform elnökét, Bitay Ödönt szólaltatta meg az ügyben, aki elmondta: annak ellenére, hogy ő baloldali, mégis teljes mértékben támogatja a döntést, mivel az EPP az EP legerősebb tagja. Úgy véli, "a történelem már bebizonyította, hogy egység nélkül semmit sem érünk", és bízik benne, hogy a megfigyelő az általuk felvállalt szociális problémákat is képviseli majd.

"Az RMDSZ-en belüli baloldal a nagypolitizálásból már régen kiszorult, ezért van az, hogy minden baloldali törekvést lekommunistáznak" – tette hozzá ugyanakkor Bitay. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS