2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EPP-ülés: Markó segítséget kér a kisebbségi törvényhez, Gál Bocot bírálja

2005. június 03. 11:52, utolsó frissítés: 11:52

A kisebbségi törvénytervezet támogatását kérte az Európai Néppárttól Markó Béla. Remélem sikerül elfogadtatnunk a jogszabályt, számítva az önök segítségére is – mondta az RMDSZ elnöke az Európai Néppárt parlamenti képviselőcsoportja vezetőségi tagjainak.

A szombatig tartó ülésen részt vesz az Európai Néppárt elnöke és frakcióvezetője, jelen van a fideszes Surján László és Gál Kinga, aki az európai integráció és a nemzeti kisebbségek témakörében tart előadást. A romániai politikai helyzetről szóló vitában a néppárti képviselők a többi között felvetették például a nagy korrupció visszaszorításának szükségességét, a tulajdonkérdés rendezését vagy azt, hogy átvilágítási törvényt kellene elfogadni Romániában, mert a régi rendszerrel együttműködő emberek közül sokan ma is a politika élvonalában vannak. Gál Kinga megemlítette Emil Boc kolozsvári polgármesternek, hogy városában perre vitte néhány, már visszaszolgáltatott magyar egyházi ingatlan ügyét, így a jogos tulajdonos nem tudja birtokba venni az épületeket.

Volt, aki vitatta, hogy Románia és Bulgária ősztől megfigyelőként részt vehet az Európai Parlament ülésein, hiszen az előző körben csatlakozott országok is csak a bővítés előtti egy évben szerezték meg e jogot. Jobb volna, ha a strasbourgi parlament megvárná az októberi országjelentést, hogy kiderüljön, felkészült-e Románia, vagy alkalmazni kell a csatlakozását egy évvel halasztó védzáradékot - mondta egy luxemburgi politikus. A kormánykoalíció képviselői elmondták: mindent megtesznek, hogy őszig teljesítsék az Európai Unió által megszabott feltételeket. (mro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS