2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Néppárt nem várja tárt karokkal a román pártokat

2005. június 03. 12:16, utolsó frissítés: 12:16

Ne konjunkturális érdek vezérelje azokat a romániai pártokat, amelyek tagjai kívánnak lenni az Európai Néppártnak (EPP), hanem ezek tegyék magukévá az Európai Parlament (EP) legerősebb pártjának értékeit – ezt a véleményt hangoztatták egybecsengően a néppárt képviselőcsoportja bürójának Bukarestben csütörtökön kezdődött kétnapos gyűlésén az EPP vezetői, valamint a szervezet romániai tagjait alkotó pártok politikusai.

A Szabadság beszámolója szerint Hans-Gert Poettering, az EPP frakcióelnöke közölte: a néppárthoz csatlakozni kívánó pártok Wilfried Martens pártelnöknek kell címezzék az erre vonatkozó kéréseiket, a néppárt testületei pedig majd megvitatják ezeket. Hangsúlyozta: tiszteletben kell tartani a tagfelvételi kérelem megítélésekor alkalmazott eljárást. Az EPP soha nem kötött kompromisszumokat, döntései mindig tiszteletben tartották a párt elveit – mondta Wilfried Martens. A politikus leszögezte: a csatlakozni kívánó romániai pártok programjának kompatibiliseknek kell lennie a néppárt hasonló dokumentumával.

Gheorghe Ciuhandu, az EPP-tagsággal rendelkező Keresztény-Demokrata Néppárt elnöke beszédében részletezte a néppárti tagság megszerzését akaró politikai alakulatok gyenge pontjait – számol be a Szabadság. Emlékeztetett, hogy a Demokrata Párt (PD) a rendszerváltó Nemzeti Megmentési Frontból vált ki, amely a Szociáldemokrata Párttá (PSD) alakult. A szintén EPP-tagságra pályázó Konzervatív Párt (PC) kapcsán elmondta: nem rendelkezik egyértelmű doktrínával, hiszen a 2004-es választásokon a PSD listáin került be a parlamentbe, azóta viszont a liberális-demokrata pártszövetséggel együtt alakított kormánykoalíciót.

Dan Voiculescu, a PC elnöke közölte: csütörtökön már benyújtotta pártja az EPP vezetőségének a tagfelvételi kérelmet. A jelenleg a Szocialista Internacionálé tagjaként számon tartott PD ideiglenes elnöke, Emil Boc közölte: a június 25-én szervezett pártkongresszuson dől el, hogy milyen irányba halad majd a párt. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS