2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Basescu ismertette a túszejtés részleteit – Hayssam volt a tettes

2005. június 07. 10:54, utolsó frissítés: 11:30

A három román riporter elrablást Omar Hayssam ötlötte ki, lebonyolítását Mohamed Munaf szervezte – jelentette be Traian Bãsescu. Az államfő tegnap rendkívüli sajtótájékoztatón ismertette a túszügy nyilvánosságra hozható részleteit. A televíziók által élő adásban közvetített beszédében kitért a riporterek fogságba esését követően hozott intézkedésekre.


Mint mondta, a SRI, a SIE és a katonai hírszerzés munkatársai, valamint elemzők bevonásával kezdődött meg a szükséges információk gyűjtése, illetve a helyzet elemzése. Felvették a kapcsolatot szövetséges államok hírszerzőivel is. Időközben Omar Hayssam találkozót kért az elnöktől, felajánlva segítségét a túszok kiszabadításában. Csakhogy a titkosszolgálati megfigyelés alatt álló üzletemberről olyan adatok kerültek a hatóságokhoz, amelyek azt bizonyították, hogy Hayssam érintett a túszejtésben.

A riporterek elrablásat szervező Munaf Bagdadban akadályokba ütközött az eredetileg kigondolt terv végrehajtásában, ezért a forgatókönyvtől eltérően egy másik csoport segítségét kérte. Az Irakban dolgozó felderítők jelentései szerint az ügy irányítása kicsúszott Hayssam kezéből. Ez volt az a pillanat, amikor a rendőrség lecsapott az üzletemberre, időközben Bagdadban is letartóztatásokra került sor. A román hatóságoknak később sikerült kapcsolatot létesíteniük a túszejtők közvetítőjével.

Az elnök nem ismertette, milyen csatornákon folytattak tárgyalásokat az emberrablókkal, kitért viszont arra, hogy azok követeléseiket többször is megváltoztatták. Többek között a román csapatok kivonását, majd 20 román katona átadását, illetve bizonyos iraki foglyok elengedését követelték az újságírók szabadon engedése fejében. A túszejtők folyamatosan növelték a hatóságokra nehezedő nyomást, és a tárgyalások többször is megakadtak.

Bãsescu kijelentette, a rablókkal később sikerült megállapodást kötni – ennek részleteit nem ismertette –, de a túszok kiszabadítása nem jött létre. Végül, napokkal később békés, de veszélyes körülmények között vehették át a túszokat.

Az államfő hangsúyozta, bármely román állampolgár érdekében megtették volna ezeket az erőfeszítéseket. Rámutatott, nincs bizonyíték arra, hogy a riporterek bármelyike is előre tudott volna a túszejtésről. Ugyanakkor rosszallását fejezte ki, amiért ezek felelőtlenségükkel ilyen helyzetbe hozták Romániát, és arra kért minden újságírót, hogy lehetőleg kerüljék el a térséget. (hargita népe)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS