2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bodor szakmaiatlansággal vádolja a Duna TV Trianon napját

2005. június 08. 14:38, utolsó frissítés: 16:29

Az erdélyi származású publicista több, a június 4-i Trianon-maratonon bemutatott alkotást túlhaladottnak, giccsesnek és szakmaiatlannak ítél. Az egyik bemutatott dokumentumfilmről például többek között ezt írja:

“Annak jelzésére persze ez tökéletes, hogy miképp torzulnak, folklorizálódnak események - de arra semmiképp, hogy tisztuljon a történelemképünk” egy másik helyen így értékel: “A politikai giccset, az egyoldalúságot, felületességet különösen akkor nem szabad megengedni, ha olyan mindünknek fontos, tragikus történelmi fordulóról van szó, amilyen Trianon.”

Bodor a mai Nol.hu-n megjelent kritikájában korszerűtlennek és felelőtlennek értékeli az összeállítást, és a Duna Televízió elnöke, Cselényi László kompetenciáját is megkérdőjelezi: “Magamban azzal "intézem el" a június 4-i műsort, hogy Cselényi László túlságosan megbízott elődeiben és munkatársaiban, s nem nézett meg személyesen mindent, ami aznap adásba került. Hogy tehát ez még a "kezdet nehézségeihez" tartozott.

Naiv vagyok? Lehet. Nem állítom, hogy az elnöknek mindig mindent személyesen meg kell néznie - de ha hetekig-hónapokig hirdeti, hogy Trianon-napot rendez, ha ehhez megszólaltatja a történelmi egyházak harangjait, ha rendszeres megemlékezéssé kívánja tenni e napot, magára vállalva a parlament, a pápa vagy az államfő szerepét is - akkor bizony mindent meg kell néznie adás előtt.”

A dolog pikantériája, hogy február elején Bodor Pál egyik írásával és feltételezhető lobby-munkájával vélhetően jelentősen megtámogatta Cselényi későbbi elfogadását és kinevezését.

Bodor Pál nevéhez fűződik a bukaresti televízió magyar adásának létrejötte, 1970-től 1979-ig dolgozott itt. 1983-ban települt át Magyarországra, ahol a Magyar Nemzet publicistája, majd 1991-től a Népszabadságban közli írásait.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS