2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kérdéses Băsescu "újságírórablás-filmjének" egy fontos állítása

2005. június 08. 16:03, utolsó frissítés: 2005. június 09. 11:55

Az elnök hétfő este, főműsoridőben tartott sajtótájékoztatóján mutatta be, hogy az általa vezetett válságstáb szerint hogyan is zajlott le az emberrablás. A felelősség eszerint egyértelműen az előzetesben ülő Omar Hayssam szír származású üzletemberé.

Az elnök elmondta: Hayssamot a titkosszolgálat lehallgatta. Szerepe akkor vált egyértelműen gyanússá, amikor Irakból felhívták egy romániai, 07-42 előhívószámú, Connex-es mobiltelefonról. A válságstáb feltette a kérdést: hogy kerül egy romániai SIM-kártya Irakba?

Most kiderült, kártyás ügyfeleinek sem a Connex, sem pedig az Orange nem biztosít roaming-szolgáltatást a közép-keleti államban.

Előfizetéses mobilt használni konspirációs helyzetben elég valószínűtlennek hangzik, azért is, mert a szolgáltatás aktivilásához be kell jelentkezni a szolgáltató ügyfélszolgálatán, a célország megadásával. Az is kérdéses, miért nem használta Hayssam embere az iraki hagyományos telefonhálózatot; továbbá köztudott, hogy a 42-es előhívót nem a Connex, hanem az Orange használja.

Băsescu arra hivatkozott: azért volt nehéz lehallgatni Hayssamot, mert kártyás mobilt használt. A rádiójelt átvevő és erősítő, ún. bázisállomások révén viszont minden mobil bemérhető, és nemzetközi IMEI-azonosítószám alapján információkat lehet szerezni a készülékről (a sorozatszámot a telefon használója a *#06# kód beütésével nézheti meg). Ha valakiről meg lehet tudni, milyen IMEI-azonosítójú mobilt használ, a kártyák cserélgetése már fölösleges – állítják iparági szakértők. (gandul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS