2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ egyelőre nem foglalkozik az SZNT autonómiastatútumával

2005. június 09. 10:46, utolsó frissítés: 11:34

Amíg a kisebbségi törvényt nem sikerül elfogadtatni, az RMDSZ nem foglalkozik más törvénytervezetek előterjesztésével – erről döntöttek tegnap a szövetség színeiben megválasztott szenátorok és képviselők együttes ülésükön.

A téma a Székely Nemzeti Tanács elnökének nyílt levele kapcsán került napirendre. Csapó József arra kérte az RMDSZ-es honatyákat, támogassák a székelyföldi autonómiastatútum ismételt parlamenti előterjesztését.

Az RMDSZ betartja a programjában szereplő vállalásokat, a megfelelő időponban napirendre kerül a területi autonómia ügye is – nyilatkozta a délutáni gyűlést követően Puskás Bálint szenátor a Háromszéknek. Elmondása szerint teljes volt a konszenzus, mindenki amellett érvelt, hogy a megfelelő időpontban kell felvállalni a székelyföldi területi autonómia ügyét.

Az RMDSZ prioritáslistáján jelenleg a kisebbségi törvény szerepel. Intő jelnek tekintik, hogy a szenátus kulturális bizottsága elutasítóan véleményezte a kisebbségi törvénytervezetet, két koalíciós tag nemmel szavazott, így győzött a bizottsági elnök Adrian Păunescu álláspontja.

Jelentést az emberjogi és jogi bizottságnak kell készítenie, erre jövő héten kerül sor – tájékoztatott Puskás. Az RMDSZ szeretné, ha a szenátus júniusban szavazna a kisebbségi törvényről, ezt az álláspontot a tegnapi gyűlésen megerősítették. (háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS