2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A szülőotthonokban felejtik az újszülöttek 1,8%-át

2005. június 13. 13:13, utolsó frissítés: 13:54

Romániában 2004-ben az újszülöttek 1,8%-át hagyták ott a szülőotthonban szülés után - derül ki az UNICEF romániai irodája és az egészségügyi minisztérium közös jelentéséből. A kiválasztott körzetek egészségügyi intézményeiben és átmeneti otthonaiban összesen kb. 2000, öt éven aluli elhagyott gyermek adatlapját dolgozták fel. A


zt a gyereket tekintették elhagyottnak, akinek vérszerinti szülei nem gondoskodtak róla és fizikailag is elszakadtak tőle, még mielőtt gondozását valamely, erre hivatott intézmény megkezdte volna.

A vizsgálat megállapította, hogy 2003-ban és 2004-ben a csecsemők 1,8%-át hagyták ott a szülőotthonokban – azaz körülbelül négyezer gyereket. Kórházakban és gyermekosztályokon ez az arány 1,5% körül mozgott, amely országos szinten nagyjából évente 5000 gyereket jelent.

A magukra hagyott gyerekek száma először 1967 után nőtt meg ugrásszerűen, amikor az állam nemzetpolitikai okokból megtiltotta az abortuszt és szigorúan ellenőrizte ennek betartását. A várakozások ellenére azonban a rendszerváltást követően sem csökkent a szüleik által elhagyott csecsemők aránya, most nagyjából ugyanannyi kisgyermeket hagynak magára, mint 10 vagy 20 éve.

Az elhagyott újszülöttek között négyszer akkora a kissúllyal születők százalékaránya (34%), mint a romániai átlag. Ez azzal áll összefüggésben, hogy a gyermekeiket elhagyó anyák majdnem egyharmada (28%) 20 évnél fiatalabb, továbbá alacsony képzettségű (42%-uk írástudatlan) és rossz szociális körülmények között él.

Ijesztő azoknak az elhagyott csecsemőknek az aránya is, akik úgy kerülnek ki a kórházból, hogy nem anyakönyvezték őket. A tanulmány adatai szerint arányuk akár a 64%-ot is elérheti a szülőotthonokban, a 30%-ot a gyermekkórházakban és a 10%-ot az átmeneti otthonokban.

Ezek a gyerekek hivatalosan „láthatatlanok”, így könnyen válnak gyermekkereskedők zsákmányává. Ezért a tanulmány javasolja, hogy szigorúan szabályozzák a gyermekek születéskori regisztrálását. Megdöbbentő a jelentés azon megállapítása is, hogy megfelelő intézmények hiányában nemcsak a szülők, hanem gyakran a gyermekvédelmi szervek is kórházakban helyezik el ideiglenesen a gyerekeket, amíg végleges megoldást nem találnak. (hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS