2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az SZNT-t megdöbbentette az RMDSZ viszonyulása

2005. június 13. 14:53, utolsó frissítés: 14:53

Mély megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy az RMDSZ Parlamenti Csoportja visszautasította a Székelyföld Autonómia Statútumára vonatkozó törvénykezdeményezés Románia Parlamentjébe való benyújtását – olvasható a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által közzétett nyilatkozatban. A Csapó József elnök kézjegyével ellátott dokumentum szerint a visszautasítás igen súlyos következményekkel jár a székelyföldi autonómia-törekvések érvényesítése terén.

Az SZNT szerint ez egy olyan tett, amellyel „törvényhozói méltósággal felruházott magyar nemzetiségű személyek járulnak hozzá a székelység 85 éve tartó jogfosztottságának, kiszolgáltatottságának, szabadság-vesztésének fenntartásához, olyan cselekedet, amellyel parlamenti képviseletet gyakorlók saját nemzettársaik közösségi akaratát és jogkövetelését rendelik alá a romániai hatalomnak és csoport-, vagy egyéni érdekeknek”.

A közlemény ugyanakkor tudatja, hogy a Székelyföld autonómia statútumára vonatkozó törvénykezdeményezést június 10-én elküldték Monica Macovei igazságügyi miniszternek, arra kérve, hogy támogassa parlamenti jóváhagyását. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS