2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gálfalvi a "rangidős", de nem vállalná a tévé-elnökséget

2005. június 14. 16:21, utolsó frissítés: 16:21

Menesztették a román közszolgálati rádió, illetve televízió igazgatótanácsát. A parlament együttes ülésén ma elutasították a Román Televízió és Román Rádió 2003-as, illetve 2004-es beszámolóját – ez a vezetőség automatikus menesztésével jár. Valentin Nicolau, a Román Televízió eddigi elnöke már vasárnap bejelentette lemondását.

Ezzel párhuzamosan felröppent az a híresztelés, miszerint Gálfalvi György, az eddigi igazgatótanács RMDSZ-es tagja lehetne a televízió ideiglenes elnöke. Ennek alapjául az szolgálhat, hogy a jogszabályok szerint az igazgatótanács legidősebb tagja veszi át az ideiglenes vezetést, amennyiben a parlamenti szakbizottság nem javasol mást. Erre egyébként már precedens is volt ’98-ban.

Azonban még nem világos, hogy mi az eljárás akkor, ha az igazgatótanácsot is menesztik. Eddig nem érkezett ilyen felkérés, de ha mégis felkérnének, nem vállalnám – tájékoztatta lapunkat az igazgatótanácsban „rangidős” Gálfalvi. Kérdésünkre elmondta, hogy az új, ideiglenes elnököt várhatóan jövő hét elején jelöli ki a parlament.

Úgy tudjuk, hogy 28 napig de facto még mindig Valentin Nicolau vezeti a televíziót lévén, hogy egyhónapos felmondási ideje van. A román központi sajtóban közben élénk találgatás folyik az esélyesekről – többek közt Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu és Tudor Giurgiu fiatal filmrendező és TIFF-igazgató neve is felmerült a szék várományosaként. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS