2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bezárnak a bankok a hónap végén

2005. június 16. 10:19, utolsó frissítés: 13:30

Az erős lej július elsejei bevezetése miatt június 30-án és július elsején bankmentes napok lesznek, ekkor nem nyitnak ki a bankok, és a pénzkiadó automaták sem működnek majd. A pénzintézetek június 29-én bezárnak, és többségük csak a következő hét hétfőjén, július negyedikén nyit majd ki újra. A közbeeső napokon, beleértve a hétvégét is, felkészülnek az új pénznemmel történő munkára.

Nem nyit ki a bukaresti értéktőzsde, a másodlagos elektronikus tőzsde, a Rasdaq és a nagyszebeni tőzsde sem. Ez utóbbiak már június 27-én beszüntetik a nyilvános tevékenységet, és csak 4-én, hétfőn kezdik újra.

A beváltás napját követően az állam és a különböző cégek is kötelesek a béreket, juttatásokat, segélyeket és nyugdíjakat új pénznemben kiadni. A szabály ez esetben is az, hogy az új pénznem a réginek tízezerrel osztott része, és az 50 baninál kisebb maradékot lefelé, a nagyobbat pedig felfelé kell kerekíteni. Az előírás a késedelmesen kifizetett juttatások esetén is érvényes. Az átállást megkönnyíti, hogy az új bankók színe és a rajtuk található ábrák változatlanok maradnak. (vg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS