2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Optimisták a külföldi befektetők

2005. június 16. 16:41, utolsó frissítés: 16:41

Az optimizmus jellemző a Romániában befektető külföldi vállalatok menedzsereire. Közel felük (48%) úgy gondolja, hogy a következő félévben gazdasági növekedés várható, és csak 18%-uk számít gazdasági visszaesésre ebben az időszakban – derül ki a Gallup Romania felméréséből.

Saját üzletüket illetően még optimistábbak a cégvezetők: 70%-uk úgy véli, nőni fognak az eladások, és szintén 70% számít profitnövekedésre. Csupán 7%-uk véli úgy, hogy hat hónap múlva kisebb lesz a cégük nyeresége, és 17% nem vár számottevő változást.

A Külföldi befektetők barométere néven készülő felmérés szerint az utóbbi félévben a külföldi tőkéjű cégek közel felénél növekedés volt tapasztalható mind az eladások (47%), mind a profit (44%) terén. A cégek egyharmadánál nem volt említésre méltó változás az eladások terén, a profit terén 31%-ukról ugyanez mondható el. A cégek egynegyede számolt be az eladások, illetve a profit csökkenéséről.

A legnagyobb gondnak a cégvezetők az euró-lej árfolyam alakulását és a bürokráciát nevezték meg. A nyereségességet középtávon negatívan befolyásolható tényezők közül a felmérésben megkérdezett menedzserek az árfolyam-ingadozást jelölte meg. További 20% a törvények bizonytalanságát, 16% a korrupciót és 14% a bürokráciát említette. 10% az uniós törvények és szabályozások alkalmazásában lát negatív tényezőt.

A felmérést 2005 május 16-31 között készítették a kormánystratégiák kidolgozásáért felelős ügynökség megrendelésére. A felmérés során 512 olyan cég vezetőjét kérdeztek meg, amelyben minimum 25% a külföldi tőkerészesedés. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS