2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ördögűző szerzetes mondott misét az általa keresztrefeszített apácáért

2005. június 20. 11:50, utolsó frissítés: 11:56

"Akut keringési zavarban" halt meg az a 23 éves apáca, akit ördögűzés címén három napig tartottak étlen-szomjan egy kereszthez láncolva Tănacu község melletti Szent Háromság kolostorban, Vaslui megyében. A vaslui-i ügyészség halált okozó erőszakos fogva tartás vádjával indított nyomozást a kolostor főpapja és négy apácája ellen, akik Maricica Cornici halálát okozták.

A vádlottak szabadlábon védekezhetnek.

A hazai és nemzetközi médiában is nagy botrányt kavaró esemény újabb fejleménye, hogy a fiatal lány temetési szertartását maga az ördögűző Petru Corogeanu kolostorvezető tartotta meg. A lányt a Vaslui megyei kórház orvosai skizofrénnek diagnosztizálták, de a megyei gyermekjogi igazgatósága állítása szerint 18 éves koráig állami gondozásban nevelkedett lánynál korábban egyáltalán nem észlelték a betegség jeleit.Corogeanu, akit a püspökség pénteken felfüggesztett tisztségéből, az Evenimentul Zilei napilapnak azt nyilatkozta, a lányt egyértelműen az ördög szállta meg, ezt bizonyították szavai és viselkedése.

"Különbség van egy őrült és egy ördögtől megszállott között. Mind, akik körülötte voltunk, egyértelműen megállapítottuk, 100 százalék, hogy a gonoszról van szó. Ezt pirulákkal gyógyítani nem lehet. Ez az, amit a sajtó nem hisz, mert maguk hitetlenek" – magyarázta.

Razvan Codrescu, a napilap által megszólaltatott vallási szakértő, a Lumea Credintei folyóirat főszerkesztője elmondta, az ördögűzés az ortodox egyház hagyományainak részét képezi, és a romániai templomokban ma is rendszeresen végzik.

"A keleti szerzetesrendek történetében még ilyesmi nem történt" – jelentette ki Costel Stoica, a pátriárka szóvivője. Stoica szerint a Román Ortodox Egyház (BOR) határozottan elutasít minden módszert az imádkozáson kívül; egyebek alkalmazását "hatalmas bűnnek" tartja.

"Ez a pap teljesen őrült, amit elkövetett, az nem ördögűzés. A rossz lelkeket csak imádsággal és böjttel lehet eltávolítani" – közölte Corneliu Barladeanu, a Husi-i püspökség vikáriusa. (evenimentul zilei/mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS