2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kutatási alapba befizetett összegnek csak egyötöde jut vissza az országba

2005. június 20. 13:55, utolsó frissítés: 13:55

Nagy felháborodás követte annak bejelentését, hogy az ország által az európai uniós kutatási alapba három év alatt befizetett 38 millióból alig hétmillió euró került vissza tudományos kutatások finanszírozására. Mircea Miclea oktatási és kutatási miniszter a kutatókat okolja a kialakult helyzetért.

"Románia mások kutatásait pénzeli, mert még a doktorátussal rendelkező szakembereink sem képesek egy megfelelő projektet kidolgozni" – fakadt ki a miniszter arra a hírre, hogy a román szakemberek projektjei az elmúlt három év alatt az uniós kutatási alapba befizetett hozzájárulásnak csupán 18%-át "hozták vissza" az országba.

2003 és 2006 között Romániának 103 millió eurót kellett volna befizetnie a közös kutatási alapba, ám bizonyos összegek befizetése alól mentesült, ráadásul a hozzájárulás egy része Phare-alapokból kiváltható volt. A 2005-ös költségvetésben 410 milliárd lejt különítettek el az európai kutatásokhoz való hozzájárulásra, s ebből is nagyon kevés jutott vissza a román kutatókhoz. A kormány tarthatatlannak ítéli, hogy az ország kutatói évek óta egyre több pénzt kérnek a költségvetéstől, viszont programjaikkal képtelenek európai pénzeket szerezni.

Radu Minea, a kutatási dolgozók szakszervezetének vezetője úgy vélekedik, az ágazatnak még a miniszter által említett 18%-ot sem sikerül visszahoznia, és ennek okát elsősorban a Brüsszelben dolgozó román képviselők hozzá nem értésében látja, akik szerinte képtelenek hasznos információkkal ellátni a kutatókat. "Ily módon nincs más választásunk, mint bizonyos programokban más országokkal társulni annak érdekében, hogy pénzhez jussunk" - idézi a szakszervezeti vezetőt az EurActiv. Hazánknak az idén további 10 millió eurót kell az uniós kutatási alapba utalnia. (euractiv/tőzdefórum)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS