2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sem a vasutas szakszervezetek, sem a CFR nem enged

2005. június 21. 09:54, utolsó frissítés: 10:08

Törvényes keretek közt folytatódhat a mozdonyvezetők és a depókban dolgozók 13. napja tartó sztrájkja. A bukaresti fellebbviteli bíróság szerdán dönt arról, hogy a pályamunkások négy szakszervezetének sztrájkja megfelel-e a jogszabályoknak.

A mozdonyvezetők sztrájkja felfüggesztését a CFR holding vezetősége kérte korábban a bíróságtól – mivel a kérelmet az elutasítás után megismételni nem lehet, így marad a munkabeszüntetés.A pályamunkások hétfő reggel 7 órakor csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, négy órára teljesen lebénítva a vasúti közlekedést. Így a többi szakszervezet nem teljesíthette azon kötelezettségét, hogy biztosítsa a járatok egyharmadát.

A vasúti szakszervezetek egységesen 10,7%-os fizetésemelést, havi 20 élelmiszerjegyet és munkakörülményeik javítását követelik. A CFR igazgatósága a jegyek egy részét már felajánlotta és kötelezettséget vállalt a munkakörülmények jobbítására, de a Nemzetközi Valutaalapra (IMF) hivatkozva a fizetésemelésbe nem ment bele.

Nem megalapozott a követelés Călin Popescu Tăriceanu kormányfő szerint sem, aki szerint a sztrájk több tízmilliárd lejes veszteséget okoz naponta. A miniszterelnök azt is közölte, az előterjeszteni kívánt szállítási infrastrukturális fejlesztési terv a munkabeszüntetés miatt érvényét vesztette.

A kormányfő vasútvonalak megszüntetését is lehetségesnek tartja, és nem kizárt, hogy a fejlesztési pénzeket a közutakra fordítják.

A CFR holding az IMF által megfigyelés alá vont állami nagyvállalatok közé tartozik, vagyis a béreket befagyasztották. A CFR vezetői továbbá állítják: a nagyvállalat pénzügyi helyzete amúgy is igen ingatag. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS