2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy kutatócsoport 10 évig vizsgálja az autópálya társadalmi következményeit

2005. június 21. 17:54, utolsó frissítés: 17:54

Az autópályák épülése összetett társadalmi változásokat hoz – ezeket kívánja megvizsgálni egy, legalább 10 éves projekt időtartama alatt az az interdiszciplináris kutatócsoport, amely The modernization of East Central Europe címmel ma és holnap szervezi első konferenciáját a kolozsvári Sapientia Egyetemen.

A projekt célja, hogy amellett, hogy azonosítsa az autópálya-építés pozitív és negatív következményeit, megoldási javaslatokat is tegyen ez utóbbiak kezelésére – mondta David Brown, aki a tudományos partner Cornell Egyetem szakértője.

Az itthoni kutatók a Sapientia Tudományegyetem köré csoportosultak – a projekt kezdeményezői Entz Géza, Kulcsár László, Mócsy Ildikó, Pozsony Ferenc, Tonk Márton és David Brown. A ma déli sajtótájékoztatón a Transindex kérdésére Entz Géza elmondta, a kutatás részeredményeit folyamatosan publikálják majd – jövő nyárra várható az első esettanulmányok kötetben való összesítése.

A kutatás abban egyedi, hogy ellentétben azokkal a hatástanulmányokkal, amelyek a hasonló infrastrukturális fejlesztések előtt – vagyis prognosztizálási céllal – próbálták meg felbecsülni a leendő demográfiai, gazdasági, kulturális és ökológiai hatásokat, a jelenlegi kutatás lépésről lépésre számol be a fejleményekről. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS