2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szenátusi bizottságok vitatják a kisebbségi törvényt

2005. június 22. 11:18, utolsó frissítés: 11:56

Tegnap délelőtt a szenátus Emberi jogok, felekezetek és kisebbségek bizottságának tagjai megvitatták a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezetet.

Markó Attila államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának elnöke elmondta: habár 223 módosító javaslatot fogalmaztak meg a bizottság tagjai, végszavazáskor a szenátorok az eredeti szöveg mellett foglaltak állást. Az a két-három technikai módosítás, amelyet beiktattak a tervezetbe, sem a cikkelyeket, sem pedig a törvény lényegét nem változtatta meg – fűzte hozzá az államtitkár.

A szenátus jogi bizottsága is megkezdte a törvénytervezet vitáját. A Konzervatív Párt javaslatára, amelyet a PSD és a PRM is támogatott, a testület megállapította, hogy a nemzeti kisebbségek a "romániai lakosság" alkotó tényezői, nem a "román államé", ahogy az a tervezet szövegében áll.

Az ülés végén Eckstein-Kovács Péter, a jogi bizottság elnöke kijelentette, ez a módosítás fokozza a terminológiai homályosságot ebben a kérdésben. A szenátus jogi bizottságában tegnap a törvénynek csak négy cikkét sikerült megvitatni, ezek mindegyikénél több módosítási javaslat született, a legtöbb javaslatot a PRM, különösen Gheorghe Funar tette, a testület azonban egyiket sem fogadta el. (rmdsz tájékoztató/háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS